UNHCR: Yalnızca Şubat ayında 300.000 kişi Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde devam eden şiddetten kaçtı

Devlet dışı silahlı gruplar ile hükümet güçleri arasında yenilenen şiddetli çatışmalar, Kuzey Kivu eyaletinde 300.000 kişinin evlerini terk etmek zorunda kalmasıyla son acil duruma yol açtı. yalnız şubatta.

Bu, BM mülteci ajansı UNHCR tarafından bildirildi. Hafta başında 20.000 kişi kaçtı ve 17 Şubat haftasında Masisi bölgesinin Kitchanga bölgesinden yaklaşık 50.000 kişi yerinden edildi.

hayatta kalanlar

“Vatandaş ödemeye devam ediyor” ağır ve kanlı bedel UNHCR sözcüsü Matthew Saltmarsh, “Şiddetten kıl payı kurtulan ve şimdi açıkta, kendiliğinden veya organize yerlerde bitkin ve travma geçirmiş halde uyuyan kadın ve çocuklar da dahil olmak üzere, çatışmaların çoğu” dedi.

Sahadaki BMMYK ekipleri rapor verdi etkilenen bölgelerdeki insan hakları ihlallerine dair korkunç tanıklıklarözellikle Rutshuru ve Masisi bölgelerinde, keyfi öldürmeler, adam kaçırmalar, şantaj ve tecavüzler dahil,” diye devam etti BMMYK sözcüsü.

Kaynak eksikliği

BM mülteci ajansına göre, şu anda baskıya yenik düşen, kendiliğinden veya organize yerlere gelenler için koşullar korkunç.

Doğu Kongo’da şiddetin yeniden canlanması, geçen yıl Mart ayından bu yana Güney Kivu ve Ituri eyaletleri de dahil olmak üzere 800.000’den fazla insanın kaçmasına neden oldu.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki Plain Savo'da yerinden edilmiş insanlara yardım malzemeleri dağıtılıyor.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki Plain Savo’da yerinden edilmiş insanlara yardım malzemeleri dağıtılıyor.

Sınırda 130’dan fazla silahlı grup faaliyet gösteriyor Demokratik Kongo Cumhuriyeti ile Ruanda arasında, M23 milistarihsel olarak hükümet güçlerini ve ülkedeki BM barışı koruma misyonu MONUSCO’yu hedef almıştır.

Geçen hafta aracılık edilen ve Salı günü başlaması planlanan bir M23 ateşkes anlaşması gerçekleştirilemedi.

Bölgede yeniden canlanan şiddet olayları, geçen yıl Mart ayından bu yana Güney Kivu ve Ituri eyaletleri de dahil olmak üzere 800.000’den fazla kişinin kaçmasına neden oldu.

Yardım

Erişimin izin verdiği durumlarda, BMMYK ekipleri, yaşadıkları veya deneyimledikleri şeyler nedeniyle travma geçiren kişilere psikososyal danışmanlık ve topluluk desteği sağlayacak şekilde konumlandırılmıştır.

İnsani yardım çalışanları, Kuzey Kivu eyaletinin başkenti Goma yakınlarında yerinden edilmiş kişilere koruma ve yardım sağlamaya yönelik “tüm çabalara” rağmen, devam eden çatışmalar nedeniyle ana yolların çoğu kez erişilemez hale gelmesi nedeniyle yardıma erişimin zor olduğu konusunda uyarıda bulunmaya devam ettiler.

Bundan fazla 5500 kişi komşu Ruanda sınırını da geçti Ocak ayından bu yana ve sonrasında Uganda’ya 5.300 güvenlik ve şiddet sınır bölgelerini rahatsız etmeye devam ederken.

Kadınlar, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki yerinden edilmiş kişiler kampında su getiriyor.

Kadınlar, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki yerinden edilmiş kişiler kampında su getiriyor.

Kavgayı bırak

“UNHCR, Doğu Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki tüm aktörlere tehdidi durdurma çağrısını güçlü bir şekilde yineliyor. büyük bir bedel alan şiddet BM ajansı yaptığı açıklamada, “sivil nüfus üzerinde” dedi.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Afrika’daki en büyük ülke içinde yerinden edilme krizidir. 5,8 milyon kişi ülke içinde yerinden edilmiş durumda, esas olarak ülkenin doğusunda. Ayrıca komşu ülkelerden gelen bir milyondan fazla mülteciye de ev sahipliği yapıyor.

Ayrıca, UNHCR’nin dünya çapında en yetersiz finanse edilen operasyonlarından biridir. 2023 için, BMMYK 232,6 milyon dolar istiyor Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki ülke içinde yerinden edilmiş kişilere ve mültecilere yardım etmek. Şu anda, DRC operasyonu yalnızca yüzde sekiz için finanse ediliyor.